tiistai 2. joulukuuta 2014

Aikeita

Näin joulukuun alkaessa on yhtä hyvä aika kuin milloin tahansa muulloinkin miettiä, mitä seuraavaksi kirjoittamisen kanssa. Minusta tuntuu tällä hetkellä, että M tarvitsee, taas vaihteeksi, taukoa. Jo ennen Englannin-matkaani olin tajunnut, että eräät asiat romaanissani vaativat uutta pohdintaa, ja kun siellä juttelin ystävieni kanssa (jotka molemmat kirjoittavat itse ja ovat lukeneet M:n edellisen version), nämä ajatukseni vahvistuvat ja sain uusia ajatuksia. Vaikka matkan jälkeen jatkoinkin editointia, nyt luulen että muutaman viikon hautomistauko on paikallaan, ennen kuin jatkan editointia.

Joskus turhauttaa, että käsikirjoituksen oletettu valmistuminen lipuu yhä kauemmas, kuin kangastus taivaanrannassa. Mutta yritän luottaa vaistooni ja tuntumaani. Juuri nyt ne sanovat, että ne muutokset, joita käsikirjoitukseen vielä tarvitaan, vaativat hiukan haudutteluaikaa. Olen tehnyt syksyn aikana paljon tarpeellista työtä, mutta vasta nyt olen ymmärtänyt erään tärkeän asian, jota vielä on muokattava. Se vaikuttaa niin moneen lukuun ja asioiden tapahtumistapaan, etten voi hypähtää siihen noin vain.

Tauolla voin sitä paitsi ehkä, jos aivoni suovat, tehdä hiukan puuttuvaa taustatutkimusta. Tuo on kyllä aika suuri jos, sillä kuten usein tähän aikaan vuodesta, olen aika pihalla ja jaksamaton. Pimeä verottaa voimiani todella raskaasti (voi, tulisipa edes lunta!), ja aivoilla tehtävä päivätyö on tässä vaiheessa vuotta erityisen uuvuttava. Olen töissäkin ihan sietämättömän tehoton ja herkästi stressaantuva juuri, kun töitä olisi paljon - mutta ei siitä sen enempää. Ainakin tätä jatkuvaa pimenemistä on enää muutama viikko jäljellä - kuuden viikon päästä ollaan jo taas samassa kuin nyt! Ah hurraa!

Mutta kuten viime kirjoituksessani mainitsin, olen alkanut vakavissani suunnitella uutta käsikirjoitusta. En ole ihan varma, milloin se on kirjoitusvalmis, mutta toivon, että voisin aloittaa sitä sinä aikana, kun pidä M:n kirjoituksen tauolla. Tällä hetkellä suunnittelen sitä, kirjoittelen juoniselostuskokeiluja, etsin hahmoille nimiä ja muita yksityiskohtia, pyörittelen kohtauksia päässäni ja arvuuttelen asioiden syitä ja seurauksia. Etsin kappaleita, joiden tunnelma sopii tarinaan, jotta niitä kuunnellessani voisin ideoida vielä enemmän. Harkitsen Pinterest-tilin perustamista, jotta voisin laittaa sinne kaikenlaista aiheeseen tai tunnelmaan liittyvää. Mietin, tarvitsenko taustatutkimusta ja kuinka vähällä pääsisin tässä vaiheessa. Sormet syyhyäisivät päästä piakkoin jo kirjoittamaan, ja luulen, että monet taustatutkimuksen tarpeet selviävät minulle jo kirjoittaessa. Perusjuttuja taas selvittelin jo pari-kolme vuotta sitten, kun ensimmäisen kerran yritin kirjoittaa tätä tarinaa.

Tämä uusi projekti kulkekoon blogissani työnimellä KS. Yritän päivittää tänne välillä sen kuulumisia. Se, että kirjoitan siitä tänne, saa minut tuntemaan oloni sen suhteen hiukan sitoutuneemmaksi, hiukan enemmän vakavissani olevaksi, joten ehkä tosiaan päädyn kirjoittamaan sitä! Hiukan arveluttaa, onnistuuko se M:n editoinnin lomassa, mutta ei kai sitä näe kuin kokeilemalla. Tunnen aika vahvasti, että nyt voisi olla KS:n aika.


4 kommenttia:

 1. Eihän kukaan jaksa hirveän pitkiä yhtäjaksoisia työstöjä ilman taukoja. Itselleen voi siinä suhteessa olla armollinen. Ja aivot tarvitsevat myös sitä kirjoittamisen ensihuumaa, se antaa uutta energiaa. :)

  Minä olen tykännyt Pinterestista, koska visuaalisuus auttaa minua kirjoittamaan. Se on kuitenkin myös aikamoinen aikasyöppö. Vaikea sanoa ovat plussat miinusten arvoisia. :|

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, helposti vain käyn kunnianhimoiseksi siinä, että pitäisi pitää kiinni suunnittelemistani aikatauluista, vaikka eihän sillä oikeasti ole mitään väliä, kun mitään oikeaa deadlinea ei ole. Kun jossain vaiheessa kuvittelee kässärin olevan melkein loppusuoralla, on kuitenkin joskus hankala päästää irti siitä ajatuksesta ja hyväksyä, että se tarvitsee vielä yhden tauon ja oikeasti voisi vihdoin kirjoittaa taas jotain muuta. Viime vuonnakin nanoilu teki kirjoittamiselleni tosi hyvää, vaikken edes tehnyt sitä tarinaa valmiiksi.

   Poista
 2. Pintereston kiva, sinne voi tosin eksyä pitkäksi aikaa.:) Siellä on kiva kerätä eri aihepiireihin ja tunnelmiin sopivia kuvia. Minulla on aina monta käsikirjoitusta kesken yhtä aikaa. Niiden välillä voi vuorotella, jos jokin teksti kaipaa taukoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin pitää ehkä vain vihdoin hankkia itseni tilaan, jossa niitä kässäreitä on monta kesken yhtä aikaa. Viime vuosina olen lähinnä kirjoitellut novelleja tai suunnitellut uusia projekteja silloin, kun M on ollut tauolla, mutta ehkä välillä voisi olla niiden uusien kirjoittamisen aika. Varsinkin kun KS on ollut päässäni jo useamman vuoden...

   Poista