lauantai 2. elokuuta 2014

Kesäloman jälkeen - editointia jälleen ynnä muuta

Kesäloma oli ja meni, mutta ainakin olo on rentoutuneempi ja jaksavaisempi kuin ennen sitä, ja olen saanut uusia näkökulmia asioihin elämässäni. Ja kirjoittamisen suhteen tilanne on ihan hyvä, olen päässyt ainakin M:n editoinnissa ihan kohtuullisesti vauhtiin, josta pystyy sitten jatkamaan nyt töiden alettuakin.

Editointi on ollut vaihtelevaista. Välillä tuntuu että olen kurkkuani myöten täynnä tämän tarinan editointia, ja mikä ärsyttävämpää, tiedän että jotain kohtaa pitäisi muuttaa mutta en osaa tehdä sitä mitä sille pitäisi tehdä. Välillä taas editointi sujuu hyvin, pidän tarinasta ja olen iloinen siitä, että pitkä tauko teki hyvää ja saan nyt oikeasti monia kohtia kirjoitettua paremmiksi - niin ainakin uskon. Pelkään, että kun taas tämän kierroksen olen käynyt läpi ja annan sen olla hetkenkin, löydän taas noin miljoona muutostarvetta. Mutta toivottavasti tämä nyt kohta alkaisi olla kuosissa. Olen tehnyt sen kanssa töitä jo vuosia, ja oikeasti alkaa nyt tuntua, että tämä saisi luvan olla loppusuoralla. Voisinhan varmaan aina jättää käsikirjoituksen taas muutamaksi kuukaudeksi, löytää siitä uutta parannettavaa ja taas muokata sitä, vaikka seuraavat 20 vuotta. Jossain vaiheessa pitää hyväksyä se, että se saa olla epätäydellisenäkin valmis, tai ainakin niin valmis että uskallan lähettää sen kustantajille luettavaksi.

Mutta ei ihan vielä. Nyt tiedän, että tässä on ihan oikeasti tärkeitä asioita joita tahdon muuttaa. Varsinkin erään henkilön kohtaukset, mutta myös tavat, joilla olen kuvannut monia asioita. Toivottavasti niistä vain nyt tulisi jo riittävän hyviä, ettei tätä ruljanssia tarvitsisi käydä läpi enää monta kertaa, sillä alan olla väsyneempi tähän puuhaan kuin edellisillä kierroksilla. Tämän kierroksen jälkeen luetan sitä vielä joillain koelukijoilla saadakseni tietää, vaikuttavatko hahmot suunnilleen siltä mitä on tarkoitus ja löytyykö merkittäviä tiivistämisen paikkoja joita itse en näe. Mutta jospa se sitten olisi siinä, jospa se olisi...

Jostain välistä haluaisin myös löytää aikaa ja energiaa novellien kirjoittamiseen. Portti-kilpailun deadline lähestyy kuukauden päässä, ja nyt tuli juuri Stk:n uusien kirjoittajien antologian Supernovan kirjoituskutsu. On huvittavaa, että mietin, miten hankalaa on kun minulla on niin monta tarinaa joita voisin lähettää noihin - ja sitten tajuan, että useimmat niistä eivät ole kirjoitettuja tai ainakaan valmiita, ja jos ovat niin kaipaavat vielä selvästi editointia. Haluaisin siis tehdä jotain, jotta minulla ihan oikeasti olisi niitä novelleja lähetettäväksi!

Tosin ei pidä olla liian suuria odotuksia siitä, mitä saan seuraavan 5-6 viikon aikana tehtyä, sillä tuona aikana minun pitää myös valmistautua muuttoon...

Finncon-raportit joutuvat muuten odottamaan vielä ainakin viikon, onnistuin unohtamaan muistiinpanovihkoni veljeni luo ja saan sen viikon päästä takaisin.2 kommenttia:

  1. Tsemppiä, tsemppiä! Tuo kyllästymisen vaihe on tuttuakin tutumpi, mutta saat taas lomaa, kun koelukemisen aika koittaa. Sitten palaute antaa toivottavasti uutta virtaa editointiin valaisemalla ne pimeät nurkat, joita on itse vältellyt. ;)

    VastaaPoista
  2. Tsemiä täältäkin! Kyllästymiseltä ei varmaan voi välttyä, jos on pakertanut jonkun parissa vuosikausia, mutta kyllä se siitä. :) Ja hyvä että olet tiedostanut sen, että jossain vaiheessa editointi on pakko lopettaa. Muutan joutuu vain editointilimboon. Mutta muutto vie paljon energiaa, mutta toivottavasti sekin sujuu hyvin. :)

    VastaaPoista