sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Aikataulua ja suunnitelmaa

Voimat alkavat vähitellen palautua, vaikka aika hutera olenkin ollut töissä koko viikon. Mutta alan taas pystyä asioihin ainakin jonkin verran, mikä on ihan tervetullutta. Olen miettinyt kirjoitusprojektejani nyt, kun alan taas edes jotain jaksaa tehdä niiden eteen.

M:n, eli historiallisen romaanini käsikirjoituksen, suhteen olen ollut pidemmän aikaa epävarma. Pitäisi editoida, mutta tuntuu että juuri ne asiat joita eniten tarvitsee editoida, vaativatkin lisää hautumisaikaa. Taustatutkimusta olisi tosiaan tarvetta tehdä - nyt alkaisi olla korkea aika selvittää niitä taustatietoja, joita en alunperin tutkimusta tehdessäni tullut selvittäneeksi tai joiden merkitystä romaanille en siinä vaiheessa hoksannut, tai jotka yksinkertaisesti ovat unohtuneet. Taustatutkimukselle on ollut kauhean vaikea löytää energiaa viime kuukausina, vaikka haluaisinkin sitä tehdä. Editoida haluan, mutta en nyt osaa.

Päätin tehdä M:lle nyt jonkinlaisen karkean aikataulun. Se näyttää tältä:

- huhti-toukokuussa: Taustatutkimusta niin paljon kuin ehdin, jaksan ja pystyn uupumatta. Toivon mukaan ainakin saan käytyä läpi lainassa tai omana olevan lukemattoman lähdekirjallisuuden, tai enimmän osan siitä, ja ehkä käytyä läpi joitain nettilähteitä. Tänä aikana ei tarvitse tehdä niin yhtään mitään käsikirjoitukselle. Voin ajatella sitä, jos siltä tuntuu, ja tietystä ainakin taustatutkimuksen kannalta tuleekin ajateltua, kun mietin mitkä asiat ovat olennaisia itse tarinan ja henkilöiden kannalta ja millä voi kertoa heistä jotain kiinnostavaa. (Esim. olisiko Reaalikoulun sijaintipaikka hyödyllinen päähenkilöni ihmisarkuutta korostamassa? Jos nyt vaikka vihdoinkin päättäisin missä hänen kotinsa oikeastaan on ja se olisi siinä lähellä? Jolloin päiväkävelylle pitää lähteä jotain muuta kautta, jotta ei törmää reaalikoululaisiin? Kas tämänkaltaisissa asioissa taustatutkimus voi nivoutua itse tarinan kertomiseen eikä ole vain "nillitystä" tai kuorrutusta.) Taustatutkimusta saa tehdä tämän vaiheen jälkeenkin, kun tarpeita ilmenee, mutta enimmän osan voisi hoitaa tässä ja sitten uskoa että olen ehkä oikeasti tutkinut tarpeeksi yhtä romaania varten. Jos tänä aikana haluttaa tehdä kirjoitusharjoituksia, vapaakirjoitusta, kuvauksia, uusien tarinoiden ideointia tai suunnittelua tai vaikka kirjoitusta, siitä vain, mutta M:n tekstiin en koske. Antaa sen nyt hautua, koska se tarvitsee sitä.

- kesäkuusta alkaen, niin pitkälle kesään kuin on tarvis: Muokkausta. Ennen kaikkea: T:n henkilöhahmon kehittelyä ja hänen kuvauksensa parantamista viime kuukausina syntyneiden ajatusteni pohjalta, ja hänen ja päähenkilöni suhteeseen liittyvien kohtausten muokkausta siinä määrin kuin on tarvetta. Taustatutkimuksesta löydettyjen uusien mielenkiintoisten seikkojen yhdistämistä tarinaan sikäli kun ne sinne sopivat. Mahdollisten turhien kohtausten poistoa tai tiivistystä. Toivottavasti ei kovin paljon uusia kohtauksia koska tämä on nytkin tosi pitkä.

- loppukesästä: tauko, ehkä luettamista parilla uudella lukijalla ja/tai jollakulla halukkaalla vanhalla, ehkä koko tekstin lukemista itse vielä kerran uudestaan jos en ole liian kyllästynyt siihen.

- syksyllä: viimeiset muokkaukset tauon, esilukijoiden kommenttien ja omien uusien ajatusten perusteella.

- viimeistään loka-marraskuun vaihteessa tai marraskuun alkupuolella: käsikirjoitus ns. valmis ja aletaan lähettää kustantajille. Ihan totta.

Katsotaan onnistuisiko tällä aikataululla! Eihän mihinkään aikataulusuunnitelmaan kannata hirttäytyä, jos tarina vaatiikin enemmän aikaa, sen totesin jo viime vuonna jolloin olin aikonut saada käsikirjoituksen muokkauksen valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Mutta olisi jossain vaiheessa ihan oikeasti kiva todeta että olen tehnyt tälle kaiken minkä osaan ja se saa koettaa siipiään maailmalla, ja tällä hetkellä tämä tuntuisi ihan mahdolliselta aikataululta. Katsotaan miten käy!

Tänään ainakin kykenin ihan oikeasti tekemään sitä taustatutkimusta ensimmäistä kertaa moneen kuukauteen, ja olen siinä suhteessa itseeni oikein tyytyväinen!

2 kommenttia:

  1. Kunnianhimoinen suunnitelma! Mutta oletkin työstänyt kässäriä jo aika monta vuotta. Aikatauluttaminen varmasti saa pinnistämään entisestään. Onnea tähän projektiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä onko se kunnianhimoista vai ei, minun näkökulmastani ei siihen nähden miten kauan sitten jo halusin saada sen valmiiksi ja miten paljon olen sen kanssa jo jotain tehnyt. Ei noita jäljellä olevia asioita nyt ihan mahdottomasti ole. Tai siis voi olla että oikeasti on, mutta kuvittelen nyt ettei ole. Aikataulun idea ei ole varsinaisesti piiskata itseäni hirmuvauhdilla eteenpäin, vaan antaa jonkinlainen rakenne sille mitä ehkä olen tekemässä. Nyt olen jo monta kuukautta ollut siinä tilassa, että pitäis editoida, pitäis kehitellä, pitäis tehdä tutkimusta, vai pitäiskö sittenkin lukea koko homma uudestaan. Ja sitten en tee paljon mitään. Jos ajattelen, että nyt teen tutkimusta ja silloin ei tarvitsekaan tehdä mitään millekään muulle, ja sen jälkeen sitten on vaihe jolloin editoin näitä ja näitä asioita, ja niin pois päin, on jotain toivoa saada nämä asiat tehdyksi, sen sijaan että yritän tehdä kaikkea enkä saa aikaiseksi mitään. :-)

      Poista