maanantai 3. maaliskuuta 2014

Sosiaalisuutta, selkäkipuja ja sarjakuvaa

Ja editointia, mutta siihen en saanut sopivaa alkusointua.

Eilen oli lisää kirjoittajasosiaalisuutta siinä muodossa, että tapasin Vaarnan. Kiitoksia seurasta, oli taas todella mukavaa tavata uusi ihminen livenä ja jutella paljon kirjoittamisesta ja muusta! Otetaan joskus uusiksi!

Kahvilassa aikamme pulistuamme kuljeskelimme jonkin aikaa Akateemisessa, missä päädyin Vaarnan innoittamana poimimaan mukaani pari kirjallista lehteä sekä löysin sarjakuvapuolelta Timo Mäkelän Romeo ja Julia -sarjakuvan, josta olen ollut kiinnostunut siitä asti kun kuulin siitä. Kotona piti heti ruveta lukemaan ja luin koko ensimmäisen näytöksen loppuun. Tuossahan Romeon ja Julian tarina on siirretty 1900-luvun alun Helsinkiin, mikä toimii aika jännästi. Sama tarina erilaisessa paikassa, ja sekä tarina että miljöö elävät hiukan uudenlaisessa valossa tämän myötä. Minulla on ollut pidempään fiksaatio Shakespearen näytelmään ja tykkään tutustua eri versioihin siitä, ja tässä on mielenkiintoinen ote. Tykkään myös että Romeo on tehty herttaisen nörttipojan näköiseksi, usein hän on vähän liian kiiltokuva. Julian olemuksessa on myös kivasti persoonallisuutta. Ainut mistä en toistaiseksi tykkää että Romeon ja Julian tutustuminen ja rakastuminen oli tehty vielä hätäisemmäksi kuin näytelmässä. Onhan se nopeaa siinäkin, mutta silloin ne edes tanssivat ja puhuvat jonkin aikaa, eivät vain katso ja sitten suutele. Nyt alkaa haluttaa lukea näytelmä taas uudelleen...

Kuten otsikosta ilmenee, selkäkivut ovat vaivanneet. Suurin syy on liika istuminen töissä, jossa vaihdoin huonetta rauhallisempaan ja menetin sen takia väliaikaisesti sähköpöydän, jonka ääressä on mahdollista seistä. Toivon että saan mahdollisimman pian työpisteen mahdollisimman ergonomiseksi. Tänään oli aika hurja sessio hierojalla, mutta se helpotti ainakin joksikin aikaa, ja sain hyviä vinkkejä. Asiaa ei todellakaan helpota että olen ihminen joka stressaantuu helposti ja kerää stressin jännityksiksi kehoon. Kotona istuminen on viime aikoina ollut sen verran epämiellyttävää, että viikonloppuna lopulta raivasin lipastoni päällystän ja laitoin läppärin siihen muutaman paksun reseptikirjan päälle, jotta se on suunnilleen oikealla korkeudella. Nyt voin seistä. Johto ei yllä tähän, mutta eipä tule oltua koneella liian pitkää putkea kerrallaan, kun akku kestää vain kolmisen varttia.

Niin, ja olen editoinut kaikesta huolimatta! Minulla on se pitkän aikaa tekeillä ollut piiiitkä historiallinen romaani, jolla on neljäs tai viides editointikierros menossa, riippuu laskutavastani. Olen huono keksimään edes työnimiä, mutta aletaanpa käyttää siitä tässä blogissa nimitystä M, joka on yhden potentiaalisen työnimen lyhenne. No niin, jonkinlaisen tauon jälkeen olen parina viime viikonloppuna saanut ihan kohtuullisesti editoitua M:ää ja olen taas tyytyväinen edistymiseeni. Vaikka editoinnissa menee kauemmin kuin olin ajatellut, tarina toisaalta kypsyy sinä aikana, kasvaa minun mukanani ja näen hahmoja ja tarinaa uusilla tavoilla ja saan  ne toivon mukaan paremmiksi. Aina välillä pelkään editoivanikin huonommaksi, mutta täytyy vain luottaa siihen että oma kirjoittajavaisto sanoo, mikä toimii. Sinä aikana kun en juuri editoinut tutustuin erääseen henkilöön paremmin kirjoittamalla hänen menneisyydestään - olen koettanut tutustua häneen eri tavoin aiemminkin, mutta nyt kuvittelisin saaneeni jostain tärkeästä kiinni. Tuntuu ainakin nyt, että sitä kautta saan uusia näkemyksiä moniin kohtiin tarinassa.

Nova-novelleja pitäisi editoida, ja lisäksi saan mokoma koko ajan uusia ideoita. Ehkä joitain niistä ehtii jossain vaiheessa kirjoittaakin.
6 kommenttia:

 1. Kiitos myös sinne! Hauskaa oli. :D :D

  Auts, nuo selkäkivut tosiaan hankaloittavat kirjoittamista aikalailla. Toki jos nyt ei ole mikään akuutti deadline päällä (Novakin on vasta loppukuusta), kannattaa ehkä pitää useampi lepopäivä ja keskittyä omaan terveyteen. Toipumisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otetaan jossain vaiheessa uusiksi. :-)

   Selkäkipujen suurin aiheuttaja on työ, joten kirjoittamisen vähentäminen auttaa niihin vain vähäisessä määrin. Mutta nyt sain uuteen työpisteeseeni sähköpöydän ja voin seistä, joten eiköhän se tästä helpota. Tällä viikolla on muutenkin ollut huomattavasti parempi, kiitos työpaikan hierojan murjonnan ja muun avun. Novan editointiin olisi kiva päästä, varsinkin kun keksin taas uuden tarinaidean jota voisi kokeilla, katsotaan jos tänään. :-)

   Poista
 2. Ooooo! Historiallinen romaani! Minäkin olen on-off kirjoittanut yhtä historiallista romaania vuodesta 08 xD Jos tarvitset joskus koelukijaa niin älä epäröi pyytää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiintoisaa! Jos itse kaipaat koelukijaa omalle historiallisellesi, niin sano myös vain. :-) Tämä voisi hyvinkin kaivata jossain vaiheessa tuoreita silmiä lukijakseen, joten kiitos tarjouksesta ja saatan jossain välissä palata asiaan. Nyt on vielä sen verran asioita joita tiedän että haluan korjata, ettei sitä juuri nyt kannata luettaa.

   Poista
 3. Selkäkivut ovat varmasti kurjia! Toivottavasti helpottavat. Mutta hienoa, että editointi etenee. :) Ja kirjoittajatreffeistä aina saa energiapuusteja.

  Minäkin voin koelukea joskus, tosin olen vähän hidas lukemaan, enkä tiedä historiasta kamalasti, mutta silti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä viikolla selkäkivut ovat onneksi helpottaneet, ja nyt sain töihin sähköpöydän, joten eiköhän se siitä. :-)

   Saatan hyvinkin kaivata jossain vaiheessa uusia koelukijoita, joten kiitos tarjouksista. :-) Ja yritän enemmänkin tehdä historiallisista romaaneista sellaisia etteivät ne vaadi hillitöntä historiatietoutta vaan tarina/hahmot ovat pääosassa eikä kirjoittajan muistiinpanot. Joten on vain hyvä tarkistella miten se toimii lukijoilla jotka eivät ole niin historiaperehtyneitä. :-)

   Poista