sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Loppuvaiheen editointiangsteja

Tiedetään, olen ihan kadonnut blogistani. Viime aikoina ei ole ollut paljon kirjoitusaikaa, joten olen käyttänyt sen romaaniini enkä blogiin. Deadline lähestyy kovaa vauhtia. On muuten suht hirveää aina kun joku kysyy "Aiot siis edelleen lähettää sen siihen kilpailuun?" koska minähän tässä mielentilassa tasan luen tuollaisen kysymyksen tarkoittamaan "... ei se kyllä siihen ole ollenkaan valmis vielä, hulluko olet?", jos kysyjä on lukenut tekstiäni. Olen hokenut koko vuoden että aion lähettää sen siihen, joten miksi perääntyisin viime viikkoina? Olisi armollisempaa kysyä minulta vasta vuodenvaihteen jälkeen, lähetinkö vai enkö.

Nytkin käväisen täällä vain purkamassa editointiangteja. Olen niiiiiin kypsä tämän muokkaukseen ettei mitään rajaa. Olisi ystävällisintä itselleni vain sanoa, että nyt se on purkissa, on siinä mitä hyvänsä puutteita, mutta on muutama asia joita haluan edelleen tehdä. Yritän tässä arvailla, laitanko tekstin kisaan ensi viikolla vai muokkaanko sitä vielä joulunpyhät ja jätän muutamaan viimeiseen päivään. Silti on hyvä, että minulla on deadline, koska muuten takuulla jäisin muokkaamaan tätä vielä muutamaksi kuukaudeksi... Ja sitten taas muutamaksi... Enkä halua jatkaa siinä vaiheessa. Olen näköjään mahdoton perfektionisti kirjoittamisen kanssa enkä ikinä täysin tyytyväinen, mutta on oikeasti aika jo siirtyä johonkin muuhun. Päässäni tappelevat uudet tarinaideat ja haluan niiden kimppuun. Seuraavaksi olisi kiva saada jotain muuta kuin historiallista. Olen kurkkuani myöten täynnä virheiden löytämistä, eikä minusta ole kirjoittajaksi joka elää pelkälle taustatutkimukselle ja nippelitiedolle siitä millä kadulla oli millainenkin talo.

Jätin pari isoa muutettavaa asiaa harmillisesti ihan tähän loppuvaiheeseen, mutta nyt ne ovat hoidossa. Tai ainakin on hoidossa se kohta, jossa oli tietty looginen ristiriita tosiseikkojen kanssa ja joka vaati vähän tapahtumien uudelleenjärjestelyä. Olen myös kirjoittanut kokeilun uudeksi alkuluvuksi, mutta en tiedä käytänkö sitä vai tekstissäni nytkin olevaa alkua, joka on paranneltu versio vanhasta alkuluvusta jonka jossain vaiheessa olin laittanut pois mutta otin nyt takaisin. Kirjeet olen saanut kuntoon minua miellyttävällä tavalla. Eli oikeastaan olen nyt kaiken ison tehnyt, mutta arvatkaa vain, kuinka paljon haluaisin säätää kaikkea pientä, ennen kaikkea sellaista jonka takia joku hahmo vaikuttaa hiukan vääränlaiselta tai joku lukija ei ihan tajunnut jotain tms. Tai niitä historiallisia virheitä. En ole varma, missä vaiheessa hommalle pitäisi laittaa stoppi. On myös yksi luku, josta otin loppuosan pois, ja nyt siihen pitäisi kirjoittaa jotain muuta tilalle, jotta se ei jäisi oudon töksähtäväksi. Äh, se edes olisi kiva hoitaa tänään. Ja sitten niiiiin pitäisi käydä koko juttua jonkun verran alusta läpi, koska tiedän että tiivisteltävää ja paranneltavaa olisi.

Oli miten oli, aion saada tämän ennen vuodenvaihdetta kilpailuun ja ennen loppiaista kustantamokierrokselle. En kysy, koska teksti on oikeasti valmis, vaan se on valmis sitten kun se on sellainen kuin se tuossa vaiheessa on. Sitten on jonkin muun vuoro. Ihan pikkuisen tekisi mieli heittää editoinnilla vesilintua jo nyt. Tai enemmänkin kuin pikkuisen. Murr.

4 kommenttia:

 1. Tsemppiä tsemppiä loppueditointeihin ja onnea kilpailuun! :)

  VastaaPoista
 2. Lykkyä editointiin!

  Tässä olisi haaste jos haluat ottaa vastaan :) http://yokuinmeri.blogspot.fi/2015/12/joululahjatoivelista.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja oi kiitoksia haasteesta! Yritän osata osallistua, vaikka mulla on vielä Elinan antama Liebster Award -haastekin vaiheessa (en siis ole unohtanut sitä).

   Poista